У Психолога
Авторизація
Запам'ятати на місяць
Реєстрація Забули пароль?


Як відпустити?

3 роки назад померла бабуся, не можу відпустити плачу кожного дня та згадую
Питання від: ; Вік: 22

Знайдіть психолога в Україні: психолог Київ, психолог Дніпро, психолог Одеса, психолог Харків, психолог Львів та інші регіони України або онлайн.


психолог онлайн
1
Ирина Константиновна Зубиашвили
Доброго дня!
цитата:

3 роки назад померла бабуся, не можу відпустити плачу кожного дня та згадую

Співчуваю Вам. Бачу, Ви дуже болісно переживаєте втрату близької людини. А також контактів, почуттів, що були з нею зв'язані. Горювання затягнулось, зупинившись на якомусь його етапі - можливо, заперечення або депресії.
цитата:

ЯК ВІДПУСТИТИ?

Відпустити - це і означатиме прийняти втрату як частину реальності, відгорювати, тобто прожити всі почуття, і вийти в стан повноцінного життя, маючи в душі світлу пам'ять про близьку людину.

Я Вам раджу написати прощального листа бабусі. В нему, можете висловити увесь біль, що зараз відчуваєте. Пригадати світлі моменти зустрічей і спілкування. Можете подякувати за увагу до Вас, за все добро і любов, якими бабуся з Вами ділилися. Розповісти, що Ви вже доросла і сильна, в тому числі і завдяки їй. І попрощатись.

Якщо знадобиться підтримка зовні, можете звернутись індивідуально до психолога.

👍 радити психолога:


психолог онлайн
1
Ирина Константиновна Зубиашвили
Ймовірно, Вам не так просто, Anka, відпустити бабусю, бо вона багато що Вам давала у житті, може навіть більше ніж мама. Вона була Вашим життєвим ресурсом, а тому не хочеться її відпускати. Але ж, що б Ви знали, відпустивши бабусю, Ви НЕ ВТРАТИТЕ її любов до Вас, вона ЗАЛИШИТЬСЯ із Вами. Мабуть саме цього Ви і боїтеся, але даремно.
Щоб було легше відпустити раджу вибрати собі психолога та пропрацювати з ним свою втрату.

👍 радити психолога:


психолог онлайн
1
Павел Леонидович Басанский
Ваш стан можна зрозуміти. Бабуся була близькою для Вас людиною, яка займала важливе місце у Вашому житті. Сум і сльози – це нормально.
Згадуйте моменти, коли ви сміялися разом, весело проводили час або інші приємні ситуації, які ви пережили з бабусею.
Спробуйте зайнятися тим, що ви любили робити разом з бабусею, наприклад, пекти пиріжки або щось інше. Це буде способом вшанувати її пам'ять і водночас рухатись далі. Також можете запалювати свічку на згадку про неї.
Не бійтеся посміхатися. Ви не повинні відчувати провину за те, що ви смієтеся або радієте після смерті бабусі. Вам може здаватися, що, радіючи, ви виявляєте неповагу до її пам'яті, але це не так. Слід сподіватися, що ваша бабуся хотіла, щоб Ви були щасливі.

👍 радити психолога:

Виберіть психолога для консультування з приводу утрати та горювання


психолог онлайн
Скільки ви ще буде горювати - тут немає однозначної відповіді. Адже багато залежить від того, у яких стосунках ви були з людиною, якої не стало. Проте класичне горювання триває рік. Людині потрібно прожити одну осінь, зиму, весну, літо без людини, яку вона втратила. І, відповідно, прожити всі свята без неї, дні народження. Це метафоричне завершення горювання та прийняття факту, що вже сталося й неминуче.

Те, як довго людина буде проживати втрату, залежить від так званого «застрягання» на тому чи тому етапі. Наприклад, людина може застигнути на стадії шоку, бути емоційно неживою, начебто замороженою. І це може впливати на тривалість процесу горювання. Тому, було б добре пройти це з психологом

👍 радити психолога:

Щоб запитати або відповісти, авторизируйтесь або пройдіть реєстрацію!
Автор питання не дозволив його обговорення. Заборона стосується порад від нефахівців. Відкриті для коментарів питання - тут.

Наші психологи

Схожі онлайн консультації

Психологічний аналіз творів
Сериал «Патрик Мелроуз» (2018)
фільмСериал «Патрик Мелроуз» (2018) теми: залежності порушення ідентичності травма
Магазинчик ужасов
Пацієнти (In Treatment)
фільмПацієнти (In Treatment) теми: психотерапія вина депрессия

Рекомендуємо

Как говорить с ребенком о смерти? Как говорить с ребенком о смерти?

Все, что связанно со смертью в нашем западном обществе принято как-то больше утаивать, умалчивать. Но с точки зрения психологии, этот подход замалчивания крайне неверен. Более того, разрушителен.

Суицид: что происходит до и как быть после Суицид: что происходит до и как быть после

Самоубийство, как явление, существовало во все века и во всех традициях. Удивительно, но были зафиксированы даже случаи самоубийства животных.

Горе утраты. Советы, которых стоит избегать. Горе утраты. Советы, которых стоит избегать.

Вопрос на форуме: «У подруги умерла дочь. Как себя вести?» Многие люди, впервые столкнувшиеся с тяжелейшим из всех испытаний - утратой ребенка, конечно же умирают какой то частью своей души... Это настолько страшное испытание ...

Як говорити з дітьми на незручні теми: Смерть! Як говорити з дітьми на незручні теми: Смерть!

Говорити з дітьми про смерть важко. Зазвичай батьки бояться розмовляти з дітьми на такі теми, щоб не травмувати та не налякати їх. Та чи справді такі розмови лякають дітей? Мовчання лякає дітей значно більше! Як сприймають смерть діти у різні періоди свого розвитку?

Как говорить с детьми о смерти Как говорить с детьми о смерти

Как говорить с ребенком о смерти, в каком возрасте малыш способен постичь свою смертность, и как сделать так, чтоб это осознание не стало для него шокирующим?

qr