У Психолога
Авторизация
Запомнить на месяц
Регистрация Забыли пароль?


Почуття провини

Більше 10 років назад, коли я навчалась в іншому місті моя сестра принесла додому собаку (про яку мріяла з дитинства), тобто я не приймала участі в рішенні залишити собаку чи ні, згодом я повернулась додому і відповідальність за собаку лягла повністю на мене, бо сестра навчалась, а також мала відносини, і не мала часу на собаку. Також тато був проти собаки тож переважну більшість часу собака жила в кімнаті зі мною і сестрою. Собака була вулична і не привчена терпіти, сестра зранку не гуляла з собакою тому ранок зазвичай починався з неприємних конфузів.
Тож в якийсь момент тато запропонував вивезти собаку в село, і я приймала в цьому участь.
Нажаль, на той момент мені не здавалось це чимось поганим, і тільки згодом я зрозуміла як жахливо вчинила, і в особливості в останній час відчуваю за це сильну провину. І зʼявилось якесь відчуття фатальності, що незважаючи на те, що зараз я допомагаю тваринкам, і відношення в мене зовсім інше, це ніяк не виправить мого вчинку, і я назавжди залишусь жахливою людиною. Не розумію що мені робити з цими почуттями
Вопрос от: ; Возраст: 29

Найдите психолога в Украине: психолог Киев, психолог Харков, психолог Одесса, психолог Днепр и другие регионы Украины или онлайн.


психолог онлайн
Доброго ранку, Міро!
цитата:

Не розумію що мені робити з цими почуттями

З почуттями поки що нічого робити не треба. А от ту, давнішню ситуацію необхідно відтворити в повному обсязі, з деталями.

Для чого спитаєте Ви?
Відповім, щоби помітити усі аспекти, усі мотиви, усі можливості, розглянути свою роль об'єктивно... і на грунті цього сформувати цілісне бачення з відповідними висновками.

Перший аспект.
цитата:

коли я навчалась в іншому місті моя сестра принесла додому собаку (про яку мріяла з дитинства), тобто я не приймала участі в рішенні залишити собаку чи ні

Тобто відповідальність за собаку за логікою мала б нести сестра, бо то було її рішення. Чи не так?
Крім того, батько, напевно, в той момент погодився з рішенням доньки - тваринку прийняв.
цитата:

Також тато був проти собаки

бути проти на словах - не означає проявляти своє небажання в діях.
Де в усьому цьому Ваша відповідальність?
цитата:

Тож в якийсь момент тато запропонував вивезти собаку в село, і я приймала в цьому участь.

Що значить "приймала участь"?
цитата:

Нажаль, на той момент мені не здавалось це чимось поганим, і тільки згодом я зрозуміла як жахливо вчинила

Якщо можете, уточність, на підставі чого почали вважати свої дії поганими?
А згодом, що такого відкрилося, після чого оцінка зросла до "жахливої"?
цитата:

І зʼявилось якесь відчуття фатальності

Не зовсім зрозумів, що маєте на увазі під відчуттям фатальністі?Якщо ось це
цитата:

і я назавжди залишусь жахливою людиною.

, то, виходить, Ви себе осудили і винесли вирок. Але Ви не суддя. Навіщо брати на себе таку роль?
Минуле варто залишати в минулому та йти далі, не застрягаючи в ньому. Проте, щось Вас не пускає. Якась несвідома сильна потреба вийшла назовні - відчувати себе винною за минуле. в якому Вашої вини геть немає.
Як цей вузол розплутати? Краще звернутись до психолога індивідуально і попрацювати над почуттям вини.

Наразі пропоную відео.
СТЫД И ВИНА. КАК СОВЛАДАТЬ С НИМИ.
https://upsihologa.com.ua/audio-video-480


👍 рекоммендовать:


психолог онлайн
Міра, я розумію, що ви відчуваєте сильну провину через те, що сталося з собакою багато років тому. Це важко, коли минулі дії викликають негативні почуття і самооцінку. Але важливо пам'ятати, що ви зараз - це не ви тієї миті, коли приймали рішення. Люди змінюються, і ваші теперішні дії свідчать про вашу турботу і любов до тварин.

Визнання своєї провини - це вже крок до змін і росту. Ви вже робите багато для того, щоб допомогти тваринам зараз, і це важливо. Спробуйте подивитися на це як на можливість виправити минулі помилки через теперішні добрі вчинки. Ваша провина показує, що ви маєте совість і емоційну глибину, що теж є важливим аспектом вашої особистості.

Що стосується ваших почуттів і що з ними робити, є кілька варіантів:

1)Самопрощення.
Це важливо. Ніхто з нас не є ідеальним, і всі ми робимо помилки. Прийміть те, що ви зробили, визнайте свої помилки і дозвольте собі рухатися далі. Ваші теперішні дії показують, що ви багато чому навчились і стали кращою людиною.

2) Розмова з близькими.
Поговоріть про свої почуття з сестрою або іншими близькими людьми. Іноді виговоритися допомагає зняти частину емоційного навантаження.

3) Професійна допомога.
Можливо, розмова з психологом допоможе вам знайти способи, як працювати з вашими почуттями провини. Психолог може надати підтримку і допомогти розробити стратегії для самопрощення і прийняття.

4) Спрямованість на теперішнє.
Зосередьтеся на тому, що ви робите зараз, щоб допомогти тваринам і змінити ситуацію на краще. Ваші нинішні дії важливі і мають значення.

Пам'ятайте, що всі ми робимо помилки, але те, як ми ростемо і змінюємося після них, визначає нашу справжню сутність. Ваші дії зараз говорять про вас більше, ніж помилки минулого. Ви не жахлива людина, а людина, яка вчиться на своїх помилках і намагається стати кращою.

👍 рекоммендовать:


психолог онлайн
Доброго ранку Міро!
Все, що з нами відбувалося в минулому і що ми до кінця не прожили, може "застрягнути" різними почуттями на рівні підсвідомості. І тоді ніякі розмови з людьми, які готові слухати, або намагання забутися, виконуючи якусь роботу, просто не допомагають. Бо ми можемо керувати і контролювати себе лише на рівні свідомості. Особливо, складними бувають непрожиті саме дитячі та підліткові травми. Бо в такому віці ми ще не маємо достатньо сил та ресурсу правильного проходження складних ситуацій.
Як на мене, саме це з Вами і відбувається, тому Вам так важко. Тим паче, що Ви дуже мріяли саме про такого собаку. Тобто, по факту, неусвідомлено, зрадили свою мрію, і тепер самі себе не можете пробачити, бо то дитяча мрія. І тому зараз перебуваючи всередині своєї, створеної колись, "системи", не можете самотужки впоратися. Я б Вам все ж порадила звернутися до психолога.

👍 рекоммендовать:

Чтобы спросить или ответить, авторизируйтесь или пройдите регистрацию!

Советы посетителей

Ещё нет комментариев. Вы можете быть первым, кто предложит автору какой-либо совет.

Чтобы прокомментировать, авторизируйтесь или пройдите регистрацию!

Наши психологи

Похожие онлайн консультации

Интервью с психологами
Интервью с психологами Передноворічний смуток, післяноворічна хандра. Як не засмучуватися на свята.

Передноворічна апатія, смуток, хандра. Післяноворічна тривога й депресія. Що це за явища та чому супроводжують свята? Як впоратися з передсвятковим стресом?

высказалось: 1

Интервью с психологами «Вспыльчивый, но отходчивый». Как быть с агрессией в отношениях?

Переход на крик во время горячих споров и ссор - это эффективный способ «выпустить пар» и не накопить обид, или проявление неуважения и буллинга по отношению к партнеру?

высказалось: 10

Интервью с психологами Ревность. Ревнует - значит...?

Здоровая «доза» ревности в отношениях любящих людей - какая она? Правдиво ли утверждение «ревнует - значит, любит»?

высказалось: 10

Рекоммендуем

От любви до ненависти - один шаг От любви до ненависти - один шаг

Почему самые близкие и любимые нам люди в один миг стают злейшими врагами? И почему ненависть ВСЕГДА идет после любви, а не наоборот?

Душевная боль: три урока для тех, кому сейчас тяжело Душевная боль: три урока для тех, кому сейчас тяжело

Душевная боль рано или поздно приходит к каждому из нас, нужно научиться сосуществовать с ней в этот непростой период. Как унять душевную боль? В период, когда нам отчаянно тяжело жить, нужно усиленно заботиться о себе.

Чувство вины. Семь основных форм вины. Чувство вины. Семь основных форм вины.

В детстве вас приучали к чувству вины взрослые, в особенности члены вашей семьи. Лелея чувство вины, вы ускользаете от ответственности. Отбывание приговора за воображаемую вину - невротическая привычка, от которой вам следует избавиться... Вина в

Что такое стыд Что такое стыд

Чем отличается стыд от вины? Откуда берется стыд? За стыдом, как правило, стоит сильная потребность...

О сочувствии. Как правильно сопереживать расстроенному человеку О сочувствии. Как правильно сопереживать расстроенному человеку

Я, как и каждый из нас, бывает, очень расстраиваюсь по различным поводам. Иногда причина понятна. А порой просто, как говорится, накопилось. И мне в первую очередь хочется очень простой вещи...

qr