У Психолога
Авторизація
Запам'ятати на місяць
Реєстрація Забули пароль?


Як позбутися залежності від людини

Рік тому розійшлися з колишнім. Не на хорошій ноті. Нещодавно він написав мені, що хоче зустрітись та поговорити про все та вибачитись. Я погодилась, бо хотіла також вирішити все і відпустити образи. У нас з ним були аб'юзивні та залежні стосунки. Я думала, що вже забула його , бо знайшла людину, з якою в нас дійсно взаємне кохання та гармонічні відносини. Я довго аналізувала, що було не так у попередніх, мої дії, його та приходила до висновку, що з ним точно не побудуєш сім'ї та що ніколи не повернусь до нього. Але коли я його зустріла, у мене все перевернулось усередині. Я знову почала відчувати все те, що було на початку наших відносин : прискорення серцебиття, червоні щоки, його пронизливий, гіпнотичний погляд, відсутність апетиту та сну, коли я розмовляла з ним , то була неначе під гіпнозом або п'яна. І це дуже погано, я розумію чим все це може закінчитись. Спочатку розмова була якоюсь натягнутою, але потім ми розговорились , він вибачався за те, що робив по відношенню до мене, потім говорили про життя та про все на світі. Я його пробачила. Він зізнався мені у почуттях , брав мою руку та цілував її, хотів поцілувати в губи та я не дозволила, розвернулась та пішла. Писав багато , що думає про мене, про те що відчуває і про те, що раніше не зробив головного - не зміг відпустити мене і таким чином зробив боляче нам обом. І що зараз вибір за мною. Аналізуючи мені це дуже схоже на маніпуляцію, проте я не впевнена та не розумію для чого йому це потрібно. І таке відчуття, що він використовує техніку 'наближення-віддалення', спочатку говорить про почуття, відкривається мені, потім я приходжу додому і як навіжена починаю йому написувати, а він спеціально не читає, потім на наступний день пише, що думає про мене, а потім знову мовчить. Мені потрібна порада в наступному : я розумію, що це якась хвора залежність від нього, проте я не можу сказати, що люблю його зараз, я точно знаю і впевнена, що я кохаю свого хлопця, з яким я на данний момент. Проте я не хочу і не можу припинити наше спілкування, я розумію, що потрібно це обірвати, та я не можу, я хочу його бачити, розмовляти з ним, чути його голос і хочу, щоб він теж цього хотів. Це дуже дивне і незрозуміле для мене відчуття. Я ніби таким чином переношусь у минуле, коли нам було добре з ним, але зараз так не буде і хоча в деяких речах він помінявся, та я не вірю, що люди можуть змінюватись настільки і щаслива я з ним точно не буду. Як позбавитись цієї залежності, якщо я не можу просто взяти і заблокувати його?
Питання від: ; Вік: 23

Підберіть сімейного психолога онлайн або в містах України.


психолог онлайн
2
Марія Радченко
Тетяна Штапова
Anna, Ви знаєте цю людину, знаєте наслідки, які принесуть ці стосунки.
Ніхто, крім Вас , не зупинить це зараз, коли ще немає про що шкодувати.
Так, це важко.
Але немає ніякої чарівної кнопки, чи "розумних способів " "позбутись чар".
Тільки ваше усвідомлене рішення.
ВАШЕ, а не тої Анни, якою маніпулював цей хлопець в минулих стосунках.

Ви намагаєтесь зануритися в ілюзію.
Вами вигадану.
Ви навіть не вірите йому і бачите певні "багатоходівки" в його діях.
Але бажання жити в ілюзії тягне в свою сторону.

Щодо вашої потреби в певних складових стосунків (погляд, доторк, тощо), які виявили себе на цій зустрічі- тут є сенс щось змінити з теперішнім хлопцем, щоб задовольнити ці ваші потреби.

👍 радити психолога:


психолог онлайн
2
Наталия Горская
Тетяна Штапова
Доброго вечора, Анно!

Якщо Ви вийшли з аб'юзивних стосунків і не бажаєте в них повертатися, не зважаючи на те, що іноді ностальгуєте по минулому, це вже не залежність, а переживання втрати стосунків з колишнім. Цілком нормальне явище, але воно загострюється тим, що стосунки були аб'юзивні і емоції в них у Вас буди набагато гостріші, ніж це могло бути в здорових відносинах. Тому цей момент краще за все опрацювати з психологом, щоб по-справжньому відпустити минуле.
цитата:

він вибачався за те, що робив по відношенню до мене

А що конкретно він робив по відношенню до Вас?
цитата:

Аналізуючи мені це дуже схоже на маніпуляцію, проте я не впевнена та не розумію для чого йому це потрібно.

Те, що Вам не зрозумілі мотиви дій іншої людини - як раз таки дуже імовірна ознака маніпуляції. Тут я би радила дослухатися до своєї інтуїції і подумати, чи треба воно Вам знову.
цитата:

Як позбавитись цієї залежності, якщо я не можу просто взяти і заблокувати його?

Що зараз заважає позбвіитися від залежності? І чому заблокувати - не варіант?

👍 радити психолога:

17-10-2023 21:55:21Доповнення від автора

↩ Реакція на відповідь № 353007 для Марія Радченко

Він критикував мене , але робив і компліменти, не брав на себе відповідальності, в плані інтиму не розумів слово "ні", скоріше використовував просто, але по справжньому не любив, не старався для мене. Не можу його заблокувати, бо знаю, що потім розблокую і напишу йому або він напише і я відповім. Я хочу цього спілкування і мені соромно за це. Не можу його відпустити та забути. Мені навіть подобається це відчуття, коли я поруч з ним,цей адреналін. І якщо раніше це відчуття було постійне , то тепер тільки в той день , коли я бачилась з ним. На наступний день я вже нічого до нього не відчувала. Я серцем майже повірила в його почуття до мене, але розумом ні.

Виберіть психолога для консультування з приводу розриву відносин, розлучення


психолог онлайн
цитата:

Він критикував мене , але робив і компліменти

Це емоційні гойдалки, щоб збити Вам самооцінку і прив'язати до себе.
цитата:

е брав на себе відповідальності

Брати на себе відповідальність - це ознака емоційно зрілої особистості. А не брати, коли це потрібно, виходить, - навпаки.
цитата:

в плані інтиму не розумів слово "ні", скоріше використовував просто

Це називається сексуальне насильство.
цитата:

Мені навіть подобається це відчуття, коли я поруч з ним,цей адреналін

Існує стереотип, що в здорових відносинах нудно, а аб'юзивні - навпаки цікаві, бо там багато емоцій та гострі відчуття. Але це не зовсім так. Можна отримувати задоволення від здорової прив'язаності до людини, з якою при цьому цікаво. І не піддаючи себе ризику постраждати морально, а то й фізично, поруч з людиною, яка Вас використовує.

Відредаговано автором 17-10-2023 22:00:34


👍 радити психолога:


психолог онлайн
Анна, доброго вечора. Як правило, до залежних та аб'юзивних стосунків стосунків схильні люди, які мали схожі переживання в дитинстві. Вони розуміють, що буде боляче, але не можуть відмовитись від дуже знайомих почуттів.

Які у Вас були відносини з батьками? Які у батьків були відносини між собою?

👍 радити психолога:


психолог онлайн
Добрый день!
цитата:

Як позбавитись цієї залежності, якщо я не можу просто взяти і заблокувати його?

Для осуществления любой цели, кроме "хочу", должно быть "могу" и "делаю".

У вас же для избавления от этой зависимости не только нет возможностей -
цитата:

я не можу просто взяти і заблокувати його

но, к тому же, вы и не хотите это делать -
цитата:

я не хочу і не можу припинити наше спілкуванняя... я хочу його бачити, розмовляти з ним, чути його голос і хочу, щоб він теж цього хотів


А если человек, например, с алкогольной зависимостью сам не захочет лечится, то не существует такой силы, которая заставит его это сделать.

Поэтому ответ на ваш вопрос о том,
цитата:

Як позбавитись цієї залежності

вполне очевиден - вначале вам надо захотеть этого.

А так как пока такого желания у вас нет, то вероятнее всего вам придется опять вернуться в отношения
цитата:

з колишнім

Тем более, что в битве разума и сердца
цитата:

Я серцем майже повірила в його почуття до мене, але розумом ні.

чаще всего сердце побеждает...
цитата:

мені соромно за це

Стыд - это страх и чувство вины.
В чем вы чувствуете себя виноватой?
И чего боитесь?

👍 радити психолога:

17-10-2023 22:25:08Доповнення від автора

↩ Реакція на відповідь № 353012 для Светлана Владимировна

Відчуваю провину взагалі за цю зустріч, за свої відчуття та думки перед моїм хлопцем. Хоча я навіть йому розповіла про це ,без подробиць звісно, коротко, він начебто нормально відреагував, сказав, що добре,якщо мені це допомогло вирішити свої внутрішні питання. Я точно не хочу повернути відносини з колишнім, але ніби є ще якась недосказаність, мені здається, що потрібна ще одна остання зустріч, де я попрощаюсь із ним

17-10-2023 22:31:03Доповнення від автора

↩ Реакція на відповідь № 353011 для Тетяна Штапова

Доброго вечора! Відносини з батьками були нормальні, вони завжди хотіли і хочуть для мене найкращого. Але пам'ятаю, що в дитинстві мама, ображалась на мене, якщо я шось робила не так і часто мовчала, ігнорувала мене, це в мене викликало почуття тривожності. З татом простіше були відносини, він ніколи мене не повчав , скоріше просто давав поради, не сварив мене за дрібниці, наприклад, як мама за неприбрані речі чи за недостатньо теплий одяг і тому подібне. Можу сказати, що я відчувала гіперопіку від мами, і доречі це відбувається і зараз теж. Я не скажу, що вона погана, я її дуже люблю і розумію її, але мені хочеться, щоб і вона більше розуміла мої почуття. А між батьками відносини дуже хороші і не дивлячись на те що вони дійсно дуже різні ( і по характеру я більше схожа на батька), то в них багато спільних інтересів та поглядів на життя і сварились вони дуже дуже рідко.


психолог онлайн
цитата:

Я точно не хочу повернути відносини з колишнім, але ніби є ще якась недосказаність, мені здається, що потрібна ще одна остання зустріч, де я попрощаюсь із ним

Враховуючи, що Ви хотіли попрощатись з ним на першій зустрічі, а натомість мали наступну реакцію.
цитата:

Але коли я його зустріла, у мене все перевернулось усередині. Я знову почала відчувати все те, що було на початку наших відносин : прискорення серцебиття, червоні щоки, його пронизливий, гіпнотичний погляд, відсутність апетиту та сну, коли я розмовляла з ним , то була неначе під гіпнозом або п'яна.

Є велика ймовірність, що на другій зустрічі Ви з ним дозволите собі більше, ніж на першій. Якби Ви хотіли дійсно попрощатись, Ви б це вже зробили замість
цитата:

я приходжу додому і як навіжена починаю йому написувати

До речі, Ви будете казати своєму хлопцю, що плануєте другу зустріч з колишнім?
цитата:

пам'ятаю, що в дитинстві мама, ображалась на мене, якщо я шось робила не так і часто мовчала, ігнорувала мене, це в мене викликало почуття тривожності.

Напевно, Ви боялись втратити любов мами і дуже раділи, коли вона починала з Вами спілкуватись після ігнорування. Тому зараз на Вас так подіяло мовчання колишнього після зустрічі. Піднялось багато різних почуттів, які Вам знайомі з дитинства.

👍 радити психолога:


психолог онлайн
цитата:

потрібна ще одна остання зустріч, де я попрощаюсь із ним

Так если вы попрощаетесь с ним, тогда получается, перестанете хотеть этого -
цитата:

я хочу його бачити, розмовляти з ним, чути його голос і хочу, щоб він теж цього хотів

?
И сможете
цитата:

просто взяти і заблокувати його

?
Тем более если вы знаете, что не хотите
цитата:

повернути відносини з колишнім


Тогда в чем заключается ваша проблема?

👍 радити психолога:

Щоб запитати або відповісти, авторизируйтесь або пройдіть реєстрацію!
Автор питання не дозволив його обговорення. Заборона стосується порад від нефахівців. Відкриті для коментарів питання - тут.

Наші психологи

Схожі онлайн консультації

Психологічний аналіз творів

Рекомендуємо

Жизнь после разрыва отношений Жизнь после разрыва отношений

Процесс проживания тяжелого расставания или потери, проходит через определенные этапы, которые закономерно следуют один за другим.

Разрыв с партнером. Что это и с чем его едят? Разрыв с партнером. Что это и с чем его едят?

Проживание разрыва с любимым человеком ВСЕГДА проходит по одному и тому же сценарию. Стадии расставания и как их пережить. Завершение отношений – один из видов потерь.

Развод: между травмой и надеждой Развод: между травмой и надеждой

Расставание – это не только судьба детей, родители которых разводятся. Расставание определяет ход развития каждого человека...

Вас бросил муж? И слава богу! Вас бросил муж? И слава богу!

Ответьте на вопрос: «Для чего мне нужен муж?». Выпишите все ответы в столбик так, чтобы справа осталось место. Как только ответы на этот вопрос закончатся...

Когда нужно отпустить любовь Когда нужно отпустить любовь

Что делать, если любимый/ая ушел/ла? Как отпустить человека, которого любишь из своей жизни? С чего начать, чтобы помочь себе пережить расставание?

qr