У Психолога
Авторизація
Запам'ятати на місяць
Реєстрація Забули пароль?


Електронна бібліотека психолога: «Допит, опитування дитини в суді». Методичні рекомендації, нормативні документи

У Психолога » Психологічний форум » Психологія в Україні » Електронна бібліотека психолога: «Допит, опитування дитини в суді». Методичні рекомендації, нормативні документи

постів: 0
форум
 
Науковий журнал «Судово-психологічна експертиза. Застосування поліграфа і спеціальних знань в юридичній практиці» став укладачем першої електронної бібліотеки судді, адвоката, психолога, батьків на тему: «Допит, опитування дитини в суді». Були зібрані існуючи методичні рекомендації, нормативні документи, постанови Верховного Суду, які стосуються з'ясування думки дитини в судовому процесі та психологічних особливостей її допиту з урахуванням емоційних, психологічних та поведінкових особливостей дитини. Станом на червень 2021 року електронна бібліотека нараховує більше 20 різних джерел, книг, контрольних питань та 6 постанов Верховного Суду. Упорядником бібліотеки є редакція наукового журналу «Судово-психологічна експертиза. Застосування поліграфа і спеціальних знань в юридичній практиці». Звертаємо увагу, що всі права на твори є власністю їх авторів та правовласників, на Інтернет-ресурсі вони представлені виключно з інформаційною та освітньою метою!

Довідково. Правовою позицією Верховного Суду щодо заслуховування думки дитини судом у присутності психолога є Постанова Верховного Суду від 05 вересня 2018 року у справі № 752/22028/16-ц щодо визначення місця проживання малолітніх дітей. Так, ВС вказав, що з метою виконання норм матеріального права, думку малолітнього 2008 року народження, та малолітнього 2010 року народження щодо того, з ким із батьків вони бажають проживати, в судовому засіданні було вислухано, в тому числі, в присутності психолога. Інша Постанова Верховного Суду від 18 березня 2019 року у справі № 215/4452/16-ц вказує, що опитування дитини в присутності психолога в суді належним чином забезпечує встановлення прихильності дитини до проживання з одним із батьків у сукупності з іншими встановленими даними причин такої прихильності для забезпечення принципу «найкращих інтересів дитини» при вирішенні справи.

Також, підрозділ 6 Керівних принципів Комітету міністрів Ради Європи, щодо правосуддя дружнього до дітей «Свідчення та заяви дітей» окремо містить положення, що вказують, що опитування дітей з метою отримання інформації та доказів по справі має бути проведено спеціально навченим фахівцем. Так, пункт 64. Опитування та збір заяв дітей повинні, наскільки це можливо, проводитись кваліфікованими фахівцями. Всі зусилля мають бути направлені на те, щоб діти надавали свідчення у найбільш сприятливому оточенні та за найсприятливіших умов, з урахуванням віку, зрілості та рівня розуміння, а також будь-яких труднощів, які вони можуть мати. Нормативні документи, які приймаються уповноваженими органами Ради Європи щодо роботи судів повинні імплементуватися українськими судами на підставі Закону України "Про приєднання України до Статуту Ради Європи" від 31 жовтня 1995 року № 398/95-ВР https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/398/95-вр#Text

Залучення (замовляння) спеціаліста психолога до участі у опитуванні дитини в суді відбувається шляхом направлення суду клопотання на підставі вимог статей 43, 74, 197 ЦПК України.

УВАГА ПСИХОЛОГАМ! Попередження від практичного психолога закладу освіту, що практичні психологи закладів освіти не можуть бути учасниками судового процесу та робити психодіагностичні висновки щодо дітей на запити адвокатів для суду, оскільки работа психолога закладу освіти є конфіденційною з дитиною та вимагає використання інструментарію, який рекомендований Міністерством освіти і науки України (Положення про психологічну службу у системі освіти України), а не Міністерства юстиції України. За своїм статусом практичні психологи закладів освіти належать до педагогічних працівників (частина 3 статті 76 Закону України «Про освіту») і не виконують нормативні документи, які прийняті Міністерством юстиції України!!!!

Безкоштовна розсилка цікавинок!


Ще немає постів в цій темі.

Аби прийняти участь в обговоренні, авторизуйтесь або пройдіть реєстрацію!

qr